Ljust bröd med poolish och surdeg

Här kommer ett bra recept på ljust surdegsbröd som vi gjorde när jag gick i skolan!

Dag 1 - Poolish

250 g vatten

250 g vetemjöl

5 g jäst

Blanda ingredienserna och plasta över smeten. Låt den stå till nästa dag. Det tar ungefär 12-16 timmar innan den är färdig att användas. Den ska vara riktigt bubblig! När den börjar sjunka lite i mitten är den färdig. Om man vill att poolishen ska bli klar snabbare kan man tillsätta mera jäst, t.ex. 20 g. 

Dag 2- bortgörning (sista degblandningen, då alla ingredienser blandas i)

500 g vatten

150 g surdeg (vi använde vetesurdeg)

850 g vetemjöl

150 g grahamsmjöl

10 g jäst

28 g salt

1. Knåda allt utom salt i degblandaren  i ca 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 min på lite högre hastighet. Låt sedan degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar. Vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden.

2. Baka ut brödet i de storlekarna du vill ha. Antingen till frallor (120 gram), limpor (ca 600-700 gram) eller baguetter (400gram). 

3. Låt jäsa i kylen över natten eller framme i rumstemperatur tills de är färdigajästa.

4. Snitta brödet och sätt in det i ugnen på 250 grader.

5. Sänk ugnen till 225 grader efter någon minut och grädda till innertemperaturen på brödet är på 98 grader.

Tips: För att brödet ska få en extra skjuts i ugnen kan man värma upp plåtarna som brödet sedan placeras på innan avbakningen. 

Bondkakor

Igår passade jag på att baka! Den här gången blev det bondkakor. Dessa kakor är enkla att göra och blir både knäckiga och knapriga, med andra ord supergoda!
 
Recept (ca 40-50 kakor)
200 g smör
6 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 msk ljus sirap 
1 msk kallt vatten
1 dl finhackad sötmandel 
 
1. Rör ihop alla ingredienserna till en deg. Dela degen i 3 delar och rulla varje del till en längd. Svep sedan in längderna i plastfolie och låt vila kallt i ca 1 timme.
2. Sätt ugnen på 200 grader. 
3. Skär längderna i skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. 
 
Visa fler inlägg