Ljust bröd med poolish och surdeg

Här kommer ett bra recept på ljust surdegsbröd som vi gjorde när jag gick i skolan!

Dag 1 - Poolish

250 g vatten

250 g vetemjöl

5 g jäst

Blanda ingredienserna och plasta över smeten. Låt den stå till nästa dag. Det tar ungefär 12-16 timmar innan den är färdig att användas. Den ska vara riktigt bubblig! När den börjar sjunka lite i mitten är den färdig. Om man vill att poolishen ska bli klar snabbare kan man tillsätta mera jäst, t.ex. 20 g. 

Dag 2- bortgörning (sista degblandningen, då alla ingredienser blandas i)

500 g vatten

150 g surdeg (vi använde vetesurdeg)

850 g vetemjöl

150 g grahamsmjöl

10 g jäst

28 g salt

1. Knåda allt utom salt i degblandaren  i ca 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 min på lite högre hastighet. Låt sedan degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar. Vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden.

2. Baka ut brödet i de storlekarna du vill ha. Antingen till frallor (120 gram), limpor (ca 600-700 gram) eller baguetter (400gram). 

3. Låt jäsa i kylen över natten eller framme i rumstemperatur tills de är färdigajästa.

4. Snitta brödet och sätt in det i ugnen på 250 grader.

5. Sänk ugnen till 225 grader efter någon minut och grädda till innertemperaturen på brödet är på 98 grader.

Tips: För att brödet ska få en extra skjuts i ugnen kan man värma upp plåtarna som brödet sedan placeras på innan avbakningen. 

Visa fler inlägg