Ugnsrostad müsli med honung och kanel

En sak som jag alltid har hemma är ugnsrostad müsli. Den är simpel att göra och smakar himmelskt gott på både yoghurt och fil! I det här receptet valde jag att smaksätta müslin med honung och kanel, detta kan man dock variera efter tycke och smak. Andra exempel på smaksättningar kan exempelvis vara vanilj, kardemumma, saffran, kakao eller äppeljuice. Den går även utmärkt att göra utan honung, om man vill ha en helt osötad variant. Nötter, fröer, gryn och torkad frukt går också bra att byta ut mot något likvärdigt, exempelvis, rågflingor, veteflingor, boveteflingor, kokos, gojibär, aprikos, fikon, hasselnötter, cashewnötter m.m. 
 
Här kommer receptet:
 
10dl havregryn
2dl pumpafrön
3dl solrosfrön
2dl sesamfrön
1dl linfrö
1tsk salt
2dl grovt hackad mandel
2dl krossade valnötter
1/2 dl honung
2 msk kanel
2 msk rapsolja
2 dl vatten 
----------------
1 dl russin
3 dl tranbär 
 
Sätt ugnen på 175-200°C. Blanda samman alla ingredienser ordentligt med händerna förutom den torkade frukten. Häll ut blandningen på en ugnsplåt med höga kanter. Rosta blandningen i ca 30 min (tiden kan variera beroende på ugn), den ska kännas helt torr när den är färdig. Jag brukar röra i müslin efter 10 minuter, 20 minuter och 25 minuter. Håll koll, det går relativt snabbt mot slutet. Blanda i den torkade frukten när müslin har svalnat. Förvara i en burk med tättslutande lock.