Vaniljkola med polkakross & Sesamkola med havssalt

Kola, enkelt godis som går att variera i mängder av olika smaker. Här kommer ett recept på sesamkola med havssalt och ett på vaniljkola med polkagriskross. Receptet ger kola till båda sorterna, vill du bara göra ena sorten, så dela receptet i två. 
 
Recept:
ca 30 kolor
2 x avlånga sockerkaksformar med bakplåtspapper
Sockertermometer
 
5 dl grädde
200g smör
6 dl socker
2 dl glykos
2 dl vatten
1 vaniljstång
 
100g rostade sesamfrön - tillsättes i hälften av kolasmeten när den är uppe i rätt temperatur
Havssalt- att strö ovanpå sesamkolan 
 
Krossade polkagrisar- att strö på den andra delen av kolan 
 
Rosta sesamfröna gyllenbruna i ugnen och krossa polkagrisarna. Klä formarna med bakålåtspapper. Värm grädde, smör och den urskrapade vaniljstången på medelvärme. Ta av från värmen när smöret har smält. Blanda vatten, glykos och socker i en annan kastrull och koka till en temperatur på ca 190 grader (mörkare gyllenbrun färg). Häll då gräddblandningen över sockerblandningen i fyra omgångar. Rör om med en visp mellan varven. Massan stiger en del så se till att inte använda en för liten kastrull! Låt sedan kolamassan koka samman till en temperatur på 124-125 grader. Glöm inte att röra om i botten då och då. Häll av hälften av kolan i en värmetålig bunke och blanda i ner de rostade sesamfröna. Häll genast upp i kolan i formen och strö över havssalt. Häll sedan upp den andra delen av kolan i den andra formen och strö över de krossade polkagrisarna. Låt stela i rumstemperatur till nästa dag. Skär kolan i bitar och slå in dem i papper. 
 
 
 
Visa fler inlägg