Ljust bröd med poolish och surdeg
Dag 1 - Poolish
250 g vatten
250 g vetemjöl
5 g jäst
Blanda ingredienserna och plasta över smeten. Låt den stå till nästa dag. Det tar ungefär 12-16 timmar innan den är färdig att användas. Den ska vara riktigt bubblig! När den börjar sjunka lite i mitten är den färdig. Om man vill att poolishen ska bli klar snabbare kan man tillsätta mera jäst, t.ex. 20 g.
Dag 2- bortgörning (sista degblandningen, då alla ingredienser blandas i)
500 g vatten
150 g surdeg (vi använde vetesurdeg)
850 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
10 g jäst
28 g salt
1. Knåda allt utom salt i degblandaren i ca 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 min på lite högre hastighet. Låt sedan degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar. Vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden.
2. Baka ut brödet i de storlekarna du vill ha. Antingen till frallor (120 gram), limpor (ca 600-700 gram) eller baguetter (400gram).
3. Låt jäsa i kylen över natten eller framme i rumstemperatur tills de är färdigajästa.
4. Snitta brödet och sätt in det i ugnen på 250 grader.
5. Sänk ugnen till 225 grader efter någon minut och grädda till innertemperaturen på brödet är på 98 grader.
Tips: För att brödet ska få en extra skjuts i ugnen kan man värma upp plåtarna som brödet sedan placeras på innan avbakningen.