Vaniljkola med polkakross & Sesamkola med havssalt

Kola, enkelt godis som går att variera i mängder av olika smaker. Här kommer ett recept på sesamkola med havssalt och ett på vaniljkola med polkagriskross. Receptet ger kola till båda sorterna, vill du bara göra ena sorten, så dela receptet i två. 
 
Recept:
ca 30 kolor
2 x avlånga sockerkaksformar med bakplåtspapper
Sockertermometer
 
5 dl grädde
200g smör
6 dl socker
2 dl glykos
2 dl vatten
1 vaniljstång
 
100g rostade sesamfrön - tillsättes i hälften av kolasmeten när den är uppe i rätt temperatur
Havssalt- att strö ovanpå sesamkolan 
 
Krossade polkagrisar- att strö på den andra delen av kolan 
 
Rosta sesamfröna gyllenbruna i ugnen och krossa polkagrisarna. Klä formarna med bakålåtspapper. Värm grädde, smör och den urskrapade vaniljstången på medelvärme. Ta av från värmen när smöret har smält. Blanda vatten, glykos och socker i en annan kastrull och koka till en temperatur på ca 190 grader (mörkare gyllenbrun färg). Häll då gräddblandningen över sockerblandningen i fyra omgångar. Rör om med en visp mellan varven. Massan stiger en del så se till att inte använda en för liten kastrull! Låt sedan kolamassan koka samman till en temperatur på 124-125 grader. Glöm inte att röra om i botten då och då. Häll av hälften av kolan i en värmetålig bunke och blanda i ner de rostade sesamfröna. Häll genast upp i kolan i formen och strö över havssalt. Häll sedan upp den andra delen av kolan i den andra formen och strö över de krossade polkagrisarna. Låt stela i rumstemperatur till nästa dag. Skär kolan i bitar och slå in dem i papper. 
 
 
 

Choklad & Banantårta

Min sambo, David, är en riktig chokladälskare. Med detta sagt är det inte så svårt att lista ut vad han vill ha för födelsedagstårta. Självklart en chokladtårta. I år blev det en moussetårta med mjölkchokladmousse, flamberad banankaramell med rom, browniebotten x2, chokladcrumble, mandelkrokantflarn och italiensk maräng. Gästerna blev nöjda och glada!
 
Såhär blev resultatet!
 

Knäckkola

Här kommer ett recept på busenkel knäckkola, där man slipper att kladda med varm smet och massa små formar som välter. Den smakar precis lika gott som vanlig knäck, men är lite mindre pillig att göra. Den är dessutom enkel att skära upp i snygga bitar. 
 
Recept:
ca 45 st (det går bra att dela receptet, men tänk då på att använda en mindre form)
Form 30x30 cm
 
3 dl rörsocker
3 dl strösocker
6 dl vispgrädde
6 dl ljus sirap
ca 8-10 dl flagad mandel
 
Värm försiktigt rörsocker, strösocker, grädde och sirap i en kastrull tills det börjar koka. Koka smeten på medelvärme till ca 124-126 grader (gör kulprov om du är osäker på hur mjuk/fast du vill ha kolan) . Det tar ca 20-30 minuter. Glöm inte att röra om med jämna mellanrum. Ta av kolan från värmen när den har nått upp till rätt temperatur och blanda i mandeln. Häll knäcken i en form som är klädd med bakplåtspapper. Låt den sedan stelna i rumstemperatur 6-8 timmar innan den skärs i bitar. Slå in kolan i papper. 
 
Visa fler inlägg