Knäckkola

Här kommer ett recept på busenkel knäckkola, där man slipper att kladda med varm smet och massa små formar som välter. Den smakar precis lika gott som vanlig knäck, men är lite mindre pillig att göra. Den är dessutom enkel att skära upp i snygga bitar. 
 
Recept:
ca 45 st (det går bra att dela receptet, men tänk då på att använda en mindre form)
Form 30x30 cm
 
3 dl rörsocker
3 dl strösocker
6 dl vispgrädde
6 dl ljus sirap
ca 8-10 dl flagad mandel
 
Värm försiktigt rörsocker, strösocker, grädde och sirap i en kastrull tills det börjar koka. Koka smeten på medelvärme till ca 124-126 grader (gör kulprov om du är osäker på hur mjuk/fast du vill ha kolan) . Det tar ca 20-30 minuter. Glöm inte att röra om med jämna mellanrum. Ta av kolan från värmen när den har nått upp till rätt temperatur och blanda i mandeln. Häll knäcken i en form som är klädd med bakplåtspapper. Låt den sedan stelna i rumstemperatur 6-8 timmar innan den skärs i bitar. Slå in kolan i papper.